Straujais pārtikas cenu kāpums var ietekmēt arī ēšanas paradumus, kad iecienīto
produktu vietā nākas izvēlēties kādas lētākas alternatīvas. Taču, vai ēst veselīgi nozīmē baudīt dārgas maltītes, un, kā samazināt pārtikas tēriņus? Par to lasi raksta turpinājumā!
Nereti sabiedrībā pastāv maldīgs uzskats par to, ka ēst veselīgi nozīmē tērēt pārtikai kaudzi naudas. Taču patiesībā tā nebūt nav. Piemēram, dārzeņi un augļi – īpaši sezonālie – cenas ziņā ir lētāki par pusfabrikātiem vai jau gatavajām maltītēm. Lai samazinātu pārtikas tēriņus, var iepirkties tirgū vai vietējās zemnieku saimniecībās, tā vienlaikus atbalstot mājražotājus.
Domājot par veselīgu uzturu, svarīgi ir atcerēties, ka tam ir jābūt sabalansētam un daudzveidīgam, kas nozīmē, ka katrā ēdienreizē ir jāiekļauj produkti no visām uztura grupām. Uz šķīvja ir jābūt dārzeņiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem un pavisam nedaudz arī taukiem.
Dažkārt stresa vai kādu pārdzīvojumu ietekmē apēdam vairāk, nekā vajadzīgs. Citkārt jūtamā izsalkuma sajūta patiesībā liecina par organisma dehidratāciju, un tādā gadījumā ir nepieciešams padzerties, tāpēc ir svarīgi sekot līdzi savām izjūtām un emocionālajam stāvoklim.
Baudi maltīti lēnām, kārtīgi sakošļājot. Šādā veidā ēdiens kuņģa un gremošanas traktam būs arī vieglāk pārstrādājams.
Dienas laikā pieaugušam cilvēkam ir jāuzņem 1,5 līdz 3 litri šķidruma. Ūdens ir vitāli nepieciešams organisma funkcionalitātei, gremošanai, barības vielu transportēšanai, termoregulācijai, kā arī vēl daudziem citiem procesiem, tādēļ neaizmirsti regulāri padzerties!
Atceries – veselīgs uzturs ir viens no būtiskākajiem pamatnosacījumiem veselam organismam. Pilnvērtīgs un sabalansēts ēdiens veicina ne vien dabiskās organisma aizsargspējas, bet palīdz izvairīties arī no dažādu hronisku un pēcāk grūti ārstējamu slimību attīstīšanos.
Nav noslēpums, ka ēst gatavošana prasa daudz laika un enerģijas, turklāt nemitīgas domas par to, kas tiks ēsts katrā no ēdienreizēm patiesi var izsist no ritma, traucējot koncentrēties konkrētajā mirklī būtiskākajam. Veselīga uztura ēdienkarte nedēļai ir lielisks veids, kā, pirmkārt, laikus saplānot visas maltītes, izvairoties no lieka stresa un, otrkārt, šāda pieeja palīdz ietaupīt arī finansiālos līdzekļus, kas šobrīd ir ļoti būtiski, ņemot vērā augstās pārtikas cenas. Lai ēdienreižu plānošana un gatavošana izdotos pēc iespējas labāk, vadies pēc pāris būtiskiem principiem:
Maltīšu plānošana sniedz vairākus būtiskus ieguvumus kā īstermiņā, tā arī ilgtermiņā.
Pavisam noteikti viens no galvenajiem ieguvumiem ir finansiālo līdzekļu ietaupīšana, kas ir būtiski īpaši šobrīd, kad pārtikas cenas ir ievērojami pieaugušas. Dodoties katru dienu uz pārtikas veikalu, pastāv lielāka iespēja veikt nepārdomātus un impuslīvus pirkumus, kā rezultātā tiek iegādāti pārtikas produkti, kas, visdrīzāk, nemaz nav nepieciešami.
Plānojot ēdienreizes, jau laikus vari padomāt par veselīgām un sabalansētām brokastu, pusdienu vai vakariņu idejām, bagātinot un papildinot ēdienus, piemēram, ar sezonālajiem dārzeņiem vai augļiem. Šādi rīkojoties, pavisam drīz pilnvērtīgs uzturs kļūs par neatņemamu dzīvesveida sastāvdaļu.
Vairs nebūs jāvelta teju viss darba dienas vakars maltītes pagatavošanai, kā arī jādomā par to, ko vispār celt galdā. Atliek vien pāris minūtes veltīt jau iepriekš sagatavotā ēdiena uzslidīšanai un nodoties tā baudīšanai. Tāpat katru dienu vairs nebūs jāieplāno brauciens uz veikalu, tā ietaupot laiku un naudu, ņemot vērā faktu, ka pārtikas cenas Latvijā šobrīd ir augstas un tās veido visai iespaidīgu ikmēneša izdevumu apjomu.
Ierasto paradumu maiņa var nozīmēt papildu finansiālo ieguldījumu. Tādā gadījumā optimāls risinājums var būt ātrie kredīti, tomēr Ondo.lv atgādina – aizņemies atbildīgi, izvērtējot savu finansiālo situāciju un aizdevuma atmaksas iespējas.
Straujais pārtikas cenu kāpums var ietekmēt arī ēšanas paradumus, kad iecienīto
produktu vietā nākas izvēlēties kādas lētākas alternatīvas. Taču, vai ēst veselīgi nozīmē baudīt dārgas maltītes, un, kā samazināt pārtikas tēriņus? Par to lasi raksta turpinājumā!
Nereti sabiedrībā pastāv maldīgs uzskats par to, ka ēst veselīgi nozīmē tērēt pārtikai kaudzi naudas. Taču patiesībā tā nebūt nav. Piemēram, dārzeņi un augļi – īpaši sezonālie – cenas ziņā ir lētāki par pusfabrikātiem vai jau gatavajām maltītēm. Lai samazinātu pārtikas tēriņus, var iepirkties tirgū vai vietējās zemnieku saimniecībās, tā vienlaikus atbalstot mājražotājus.
Domājot par veselīgu uzturu, svarīgi ir atcerēties, ka tam ir jābūt sabalansētam un daudzveidīgam, kas nozīmē, ka katrā ēdienreizē ir jāiekļauj produkti no visām uztura grupām. Uz šķīvja ir jābūt dārzeņiem, olbaltumvielām, ogļhidrātiem un pavisam nedaudz arī taukiem.
Dažkārt stresa vai kādu pārdzīvojumu ietekmē apēdam vairāk, nekā vajadzīgs. Citkārt jūtamā izsalkuma sajūta patiesībā liecina par organisma dehidratāciju, un tādā gadījumā ir nepieciešams padzerties, tāpēc ir svarīgi sekot līdzi savām izjūtām un emocionālajam stāvoklim.
Baudi maltīti lēnām, kārtīgi sakošļājot. Šādā veidā ēdiens kuņģa un gremošanas traktam būs arī vieglāk pārstrādājams.
Dienas laikā pieaugušam cilvēkam ir jāuzņem 1,5 līdz 3 litri šķidruma. Ūdens ir vitāli nepieciešams organisma funkcionalitātei, gremošanai, barības vielu transportēšanai, termoregulācijai, kā arī vēl daudziem citiem procesiem, tādēļ neaizmirsti regulāri padzerties!
Atceries – veselīgs uzturs ir viens no būtiskākajiem pamatnosacījumiem veselam organismam. Pilnvērtīgs un sabalansēts ēdiens veicina ne vien dabiskās organisma aizsargspējas, bet palīdz izvairīties arī no dažādu hronisku un pēcāk grūti ārstējamu slimību attīstīšanos.
Nav noslēpums, ka ēst gatavošana prasa daudz laika un enerģijas, turklāt nemitīgas domas par to, kas tiks ēsts katrā no ēdienreizēm patiesi var izsist no ritma, traucējot koncentrēties konkrētajā mirklī būtiskākajam. Veselīga uztura ēdienkarte nedēļai ir lielisks veids, kā, pirmkārt, laikus saplānot visas maltītes, izvairoties no lieka stresa un, otrkārt, šāda pieeja palīdz ietaupīt arī finansiālos līdzekļus, kas šobrīd ir ļoti būtiski, ņemot vērā augstās pārtikas cenas. Lai ēdienreižu plānošana un gatavošana izdotos pēc iespējas labāk, vadies pēc pāris būtiskiem principiem:
Maltīšu plānošana sniedz vairākus būtiskus ieguvumus kā īstermiņā, tā arī ilgtermiņā.
Pavisam noteikti viens no galvenajiem ieguvumiem ir finansiālo līdzekļu ietaupīšana, kas ir būtiski īpaši šobrīd, kad pārtikas cenas ir ievērojami pieaugušas. Dodoties katru dienu uz pārtikas veikalu, pastāv lielāka iespēja veikt nepārdomātus un impuslīvus pirkumus, kā rezultātā tiek iegādāti pārtikas produkti, kas, visdrīzāk, nemaz nav nepieciešami.
Plānojot ēdienreizes, jau laikus vari padomāt par veselīgām un sabalansētām brokastu, pusdienu vai vakariņu idejām, bagātinot un papildinot ēdienus, piemēram, ar sezonālajiem dārzeņiem vai augļiem. Šādi rīkojoties, pavisam drīz pilnvērtīgs uzturs kļūs par neatņemamu dzīvesveida sastāvdaļu.
Vairs nebūs jāvelta teju viss darba dienas vakars maltītes pagatavošanai, kā arī jādomā par to, ko vispār celt galdā. Atliek vien pāris minūtes veltīt jau iepriekš sagatavotā ēdiena uzslidīšanai un nodoties tā baudīšanai. Tāpat katru dienu vairs nebūs jāieplāno brauciens uz veikalu, tā ietaupot laiku un naudu, ņemot vērā faktu, ka pārtikas cenas Latvijā šobrīd ir augstas un tās veido visai iespaidīgu ikmēneša izdevumu apjomu.
Ierasto paradumu maiņa var nozīmēt papildu finansiālo ieguldījumu. Tādā gadījumā optimāls risinājums var būt ātrie kredīti, tomēr Ondo.lv atgādina – aizņemies atbildīgi, izvērtējot savu finansiālo situāciju un aizdevuma atmaksas iespējas.